UITBREIDING | FAMILIE H. | ALMERE | NL

img_20161025_144818img_20161025_144919img_20161025_144944-2

Het vrijstaande woonhuis van de familie H., gelegen aan een kleine sloot in Muziekwijk in Almere, is nog vrij jong. Toch zijn er al wensen van de bewoners om de indeling van de binnenruimte aan te passen en eventueel uit te breiden met een aanbouw of uitbouw om meer ruimte te creëren voor het werken aan huis. Beide ouders werken regelmatig aan huis en hebben ieder hun eigen werkruimte. Deze ruimtes zijn krap en hebben onvoldoende daglicht. Verder is het grootste bezwaar, dat deze ruimtes zo in het huis verdeeld zijn en zo ver van elkaar en de woonruimte vandaan liggen, dat er gebrek is aan communicatie vanuit de werkplek onderling.

Aan de hand van bestaande tekeningen is een maquette gemaakt en zijn verschillende mogelijkheden voor aanpassingen en uitbreidingen bestudeerd. Dit resulteert in een ontwerp met een nieuwe aanbouw die een brug slaat tussen het hoofdgebouw met de woonruimte en het bijgebouw met berging en werkplek. Door het nieuwe bouwelement wordt de keuken uitgebreid en naar de woonruimte geopend. De keuken neemt een centrale plek in. Er ontstaat daarnaast een nieuw zitgedeelte met een nieuw terras aan de waterkant. Via een daarop aansluitende open trap is de bovenverdieping te bereiken. Op de bovenverdieping bevindt zich de nieuwe werkruimte met een grote glazen gevel en een eigen klein balkon. Doordat de woon- en leefruimte om de centrale keuken is gesitueerd en deze van de oude situatie binnen het huis is verplaatst richting waterkant, ontstaat er een nieuwe relatie tussen deze binnenruimte en de buitenruimte met terras en het water.

Met dit ontwerp is niet alleen de functionele vraag van de gebruikers beantwoord, maar ook een extra waarde aan de kwaliteit van de leefruimte en belevenis van de omgeving toegevoegd.

as|KS