RENOVATIE & VERDUURZAMEN WOONHUIS | ALMERE | NL

dsc_0047dsc_0428dsc_0772

De kleine woning uit 1980 is gelegen in een van de eerste wijken van Almere, in de Noordmark van Almere Haven. Karakteristiek zijn hier de hofjes die ruimte bieden voor veel groen en een speelplek en ontmoetingsplek bieden voor jong en oud. De huidige bewoners, ouders met twee jonge kinderen, willen deze prachtige en sociale plek niet missen en hebben besloten om het huis aan de nieuwe situatie met twee kinderen en de daarmee benodigde behoefte aan ruimte verder aan te passen. Verder zal de tussenwoning aan de huidige stand van duurzaamheid worden aangepast.

Door de architectuurstudio is naar de beperkte ruimtelijke mogelijkheden van deze eensgezinswoning gekeken en een ontwerp gemaakt waarbij de huidige badkamer wordt verplaatst naar de vide binnen het huis. Naast een nieuwe en moderne badkamer wordt een nieuwe tweede kinderkamer ingericht evenals een klein kantoor. Bij het ontwerp is ook de inrichting en het interieur van alle kamers door de studio mee ontworpen om zo optimaal de ruimte te benutten en voldoende ruimte voor opslag te creëren. Bij deze 1e stap van de renovatie is het dak van binnenuit geïsoleerd, zijn de oude dakramen vervangen door nieuwe goed isolerende ramen en is het dak van binnen bekleed en van energiebesparende inbouwspots voorzien.

In de volgende 2e stap van de renovatie en verduurzaming zal de benedenverdieping met keuken, eetkamer en woonruimte opnieuw worden ingericht en het interieur worden ontworpen. Hierbij wordt de vloer van de begane grond in de kruipruimte geïsoleerd, zal de bodem opnieuw vochtwerend worden afgesloten en zal worden overwogen om de huidige ramen met dubbelglas te vervangen door driedubbelglas voor een hogere energiebesparing en beter comfort en klimaat in de binnenruimte.

Om het binnenklimaat en het comfort verder te verbeteren moet ook de bestaande ventilatie worden bekeken en aan de veranderingen worden aangepast. Door de aanpassingen van de voormalige eigenaren zijn destijds de draai- en kiepramen vervangen door vaste, geïsoleerde ramen zonder rekening te houden met voldoende ventilatie. Vaak wordt door enkele maatregelen voor het verduurzamen de ventilatie en de mogelijkheid voor 'dauerluftung" door ventilatieroosters vergeten.

Met de bewoners wordt op dit moment gekeken welke verdere aanpassingen mogelijk zijn in een 3e en laatste stap waarbij de entree met voordeur, toilet en berging zal worden gemoderniseerd, geïsoleerd en de inrichting opnieuw zal worden ontworpen. Hierbij wordt ook de verouderde cv-installatie bekeken en met de bewoners besproken welke investeringen ze willen gaan doen voor het duurzaam opwekken van duurzame energie door zonnecellen, zonnepanelen of door een luchtwarmtepomp. Op dit moment is het heel aantrekkelijk om hierop in te zetten door de subsidieregeling "energiebesparing eigen huis" van het RVO.

Door de maatregelen in drie stappen wordt het woonhuis gemoderniseerd, voldoet ruimtelijk aan de behoefte van het jonge gezin, bespaart energie, wint aan comfort voor de bewoners en draagt daarmee bij aan een duurzaam wonen en leven.

as|KS - lopend