NIEUWBOUW VILLA | OOSTERWOLD – RUIGE WEIDE | ALMERE | NL

De nieuwbouw kavel de 'Ruige Weide' ligt in het gebied Oosterwold in Almere. Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde waar bewoners zelf vorm kunnen geven aan hun duurzame, zelfvoorzienende woonideeën met een mooie grote tuin.

De wens van de opdrachtgever is om een toekomstgericht, leeftijdsbestendig een-laags gebouw te realiseren als passiefhuis. Als passiefbouw systeem voor de constructie en de buitenwanden is gekozen voor een bouwsysteem van 'Passief Bouwblok'.

Het nieuwe woonhuis zal grotendeels in 'doe-het-zelf' zelfbouw worden uitgevoerd om het benodigde bouwbudget door eigen inbreng te verkleinen.

In het ontwerp vormen het hoofdgebouw met het woongedeelte en het bijgebouw met een atelier voor bierbrouwerij een voorplein. Een lange, gebogen wand schuin over het kavel markeert de overgang van het voorplein, het halve openbaar gebied, naar privé.

Aan weerszijde naar de tuinen bevinden zich alle woonruimtes, die als een waaier langs de beweging van de wandschijf aan elkaar geschakeld zijn en zich van oost tot west met grote ramen naar de tuinen openen. Door de verschillende oriëntaties van de ruimtes ontstaat in elke ruimte een andere sfeer gedurende de zonnestand over de dag. Verder kan hierdoor optimaal gebruik worden gemaakt van het zonlicht als natuurlijke energiebron over de hele dag.

Door de inrichting van de tuinen in het ontwerpproces mee te nemen en op de binnenruimtes en de functies af te stemmen ontstaat voor elke ruimte een andere relatie met de tuinen. De verbinding tussen gebouw en de tuinen, tussen binnen en buiten, wordt verder versterkt door een organische en  dynamische vormgeving. Zichtlijnen vanuit de entree en de gangen naar buiten versterken deze relatie.

as|KS 2018- in ontwerpfase

Subsidie energiebesparing voor sportverenigingen !

index rvo-2rvo-1

De subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties 01-01-2017 t/m 31-12-2017 (EDS) richt zich op sportverenigingen en sportstichtingen. Deze regeling is gericht op investeringen in energiebesparing en toepassing van duurzame energie ten behoeve van sportaccommodaties.

Doelgroep:
  • Sportstichtingen en sportverenigingen kunnen voor investeringen in energiebesparing of duurzame energie gebruikmaken van deze subsidieregeling EDS wanneer zij voldoen aan bepaalde voorwaarden.
  • Voor stichtingen geldt dat zij (een deel van) een sportaccommodatie in eigendom hebben wat bestemd én in gebruik is voor activiteiten van een sportvereniging.
  • Sportverenigingen dienen lid te zijn van een landelijke koepelorganisatie of een bond die bij NOC*NSF aangesloten is. De sport die de vereniging aanbiedt, moet erkend zijn door NOC*NSF.
  • Een intermediair kan namens een sportvereniging of sportstichting een subsidieaanvraag indienen. De subsidie komt echter direct terecht bij de sportvereniging. De subsidie is namelijk gekoppeld aan specifieke investeringen voor specifieke sportaccommodaties.
Subsidie:

De hoogte van de subsidie is een bepaald percentage van de subsidiabele kosten. De subsidiabele kosten bestaan uit de kosten voor de aanschaf van een installatie of apparatuur; arbeidskosten zijn niet subsidiabel. Het subsidiepercentage voor sportverenigingen bedraagt 30% en voor sportstichtingen 15%.  Er kan maximaal € 125.000,- subsidie per aanvrager per jaar worden aangevraagd. Subsidieaanvragen, waar de subsidiabele kosten minder bedragen dan € 3.000,-, komen niet in aanmerking.

Combinatie borgstelling en subsidieregeling:

Sportstichtingen en -verenigingen krijgen bij Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling voor een lening waarmee zij hun investering kunnen doen. Als de stichting of vereniging eerst een energieadvies laat opstellen ontvangen zij een extra subsidie van € 500,-.

Informatie:
Voor meer informatie over de subsidie ga naar de website van RVO.
Advies over verduurzamen en energiebesparing:

Wij adviseren u graag bij uw plannen om energie te besparen en uw sportvereniging te verduurzamen en kunnen u helpen met de subsidieaanvraag. Neem voor een vrijblijvende afspraak contact op via het contactformulier of telefonisch op 036-525 21 68.

UITBREIDING | FAMILIE H. | ALMERE | NL

img_20161025_144818img_20161025_144919img_20161025_144944-2

Het vrijstaande woonhuis van de familie H., gelegen aan een kleine sloot in Muziekwijk in Almere, is nog vrij jong. Toch zijn er al wensen van de bewoners om de indeling van de binnenruimte aan te passen en eventueel uit te breiden met een aanbouw of uitbouw om meer ruimte te creëren voor het werken aan huis. Beide ouders werken regelmatig aan huis en hebben ieder hun eigen werkruimte. Deze ruimtes zijn krap en hebben onvoldoende daglicht. Verder is het grootste bezwaar, dat deze ruimtes zo in het huis verdeeld zijn en zo ver van elkaar en de woonruimte vandaan liggen, dat er gebrek is aan communicatie vanuit de werkplek onderling.

Aan de hand van bestaande tekeningen is een maquette gemaakt en zijn verschillende mogelijkheden voor aanpassingen en uitbreidingen bestudeerd. Dit resulteert in een ontwerp met een nieuwe aanbouw die een brug slaat tussen het hoofdgebouw met de woonruimte en het bijgebouw met berging en werkplek. Door het nieuwe bouwelement wordt de keuken uitgebreid en naar de woonruimte geopend. De keuken neemt een centrale plek in. Er ontstaat daarnaast een nieuw zitgedeelte met een nieuw terras aan de waterkant. Via een daarop aansluitende open trap is de bovenverdieping te bereiken. Op de bovenverdieping bevindt zich de nieuwe werkruimte met een grote glazen gevel en een eigen klein balkon. Doordat de woon- en leefruimte om de centrale keuken is gesitueerd en deze van de oude situatie binnen het huis is verplaatst richting waterkant, ontstaat er een nieuwe relatie tussen deze binnenruimte en de buitenruimte met terras en het water.

Met dit ontwerp is niet alleen de functionele vraag van de gebruikers beantwoord, maar ook een extra waarde aan de kwaliteit van de leefruimte en belevenis van de omgeving toegevoegd.

as|KS