NIEUWBOUW VILLA | OOSTERWOLD – RUIGE WEIDE | ALMERE | NL

De nieuwbouw kavel de 'Ruige Weide' ligt in het gebied Oosterwold in Almere. Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde waar bewoners zelf vorm kunnen geven aan hun duurzame, zelfvoorzienende woonideeën met een mooie grote tuin.

De wens van de opdrachtgever is om een toekomstgericht, leeftijdsbestendig een-laags gebouw te realiseren als passiefhuis. Als passiefbouw systeem voor de constructie en de buitenwanden is gekozen voor een bouwsysteem van 'Passief Bouwblok'.

Het nieuwe woonhuis zal grotendeels in 'doe-het-zelf' zelfbouw worden uitgevoerd om het benodigde bouwbudget door eigen inbreng te verkleinen.

In het ontwerp vormen het hoofdgebouw met het woongedeelte en het bijgebouw met een atelier voor bierbrouwerij een voorplein. Een lange, gebogen wand schuin over het kavel markeert de overgang van het voorplein, het halve openbaar gebied, naar privé.

Aan weerszijde naar de tuinen bevinden zich alle woonruimtes, die als een waaier langs de beweging van de wandschijf aan elkaar geschakeld zijn en zich van oost tot west met grote ramen naar de tuinen openen. Door de verschillende oriëntaties van de ruimtes ontstaat in elke ruimte een andere sfeer gedurende de zonnestand over de dag. Verder kan hierdoor optimaal gebruik worden gemaakt van het zonlicht als natuurlijke energiebron over de hele dag.

Door de inrichting van de tuinen in het ontwerpproces mee te nemen en op de binnenruimtes en de functies af te stemmen ontstaat voor elke ruimte een andere relatie met de tuinen. De verbinding tussen gebouw en de tuinen, tussen binnen en buiten, wordt verder versterkt door een organische en  dynamische vormgeving. Zichtlijnen vanuit de entree en de gangen naar buiten versterken deze relatie.

as|KS 2018- in ontwerpfase

Subsidie energiebesparing voor sportverenigingen !

index rvo-2rvo-1

De subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties 01-01-2017 t/m 31-12-2017 (EDS) richt zich op sportverenigingen en sportstichtingen. Deze regeling is gericht op investeringen in energiebesparing en toepassing van duurzame energie ten behoeve van sportaccommodaties.

Doelgroep:
  • Sportstichtingen en sportverenigingen kunnen voor investeringen in energiebesparing of duurzame energie gebruikmaken van deze subsidieregeling EDS wanneer zij voldoen aan bepaalde voorwaarden.
  • Voor stichtingen geldt dat zij (een deel van) een sportaccommodatie in eigendom hebben wat bestemd én in gebruik is voor activiteiten van een sportvereniging.
  • Sportverenigingen dienen lid te zijn van een landelijke koepelorganisatie of een bond die bij NOC*NSF aangesloten is. De sport die de vereniging aanbiedt, moet erkend zijn door NOC*NSF.
  • Een intermediair kan namens een sportvereniging of sportstichting een subsidieaanvraag indienen. De subsidie komt echter direct terecht bij de sportvereniging. De subsidie is namelijk gekoppeld aan specifieke investeringen voor specifieke sportaccommodaties.
Subsidie:

De hoogte van de subsidie is een bepaald percentage van de subsidiabele kosten. De subsidiabele kosten bestaan uit de kosten voor de aanschaf van een installatie of apparatuur; arbeidskosten zijn niet subsidiabel. Het subsidiepercentage voor sportverenigingen bedraagt 30% en voor sportstichtingen 15%.  Er kan maximaal € 125.000,- subsidie per aanvrager per jaar worden aangevraagd. Subsidieaanvragen, waar de subsidiabele kosten minder bedragen dan € 3.000,-, komen niet in aanmerking.

Combinatie borgstelling en subsidieregeling:

Sportstichtingen en -verenigingen krijgen bij Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) een borgstelling voor een lening waarmee zij hun investering kunnen doen. Als de stichting of vereniging eerst een energieadvies laat opstellen ontvangen zij een extra subsidie van € 500,-.

Informatie:
Voor meer informatie over de subsidie ga naar de website van RVO.
Advies over verduurzamen en energiebesparing:

Wij adviseren u graag bij uw plannen om energie te besparen en uw sportvereniging te verduurzamen en kunnen u helpen met de subsidieaanvraag. Neem voor een vrijblijvende afspraak contact op via het contactformulier of telefonisch op 036-525 21 68.

STRUCTUURPLAN | ROEIVERENIGING PAMPUS | ALMERE | NL

rvpdsc_3453

“De sporter anno nu is een sportconsument en verwacht steeds betere sportvoorzieningen.“  - KNRB

Roeivereniging Pampus in Almere wil graag het clubgebouw uitbreiden om te voorzien in de toenemende behoefte aan ruimte door het groeiende aantal actieve leden. Om hiervoor de juiste beslissingen te kunnen nemen is architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de ruimtelijke ontwikkelingen op het terrein.

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om het gebouw uit te breiden afhankelijk van randvoorwaarden, ontwikkelingen van het aantal leden, activiteiten en fasering voor realisatie zijn door de studio allereerst alle vaste randvoorwaarden, zoals de huidige situatie en het gebruik evenals wettelijke randvoorwaarden en richtlijnen, verzameld en in kaart gebracht. Vervolgens zijn de flexibele uitgangspunten zoals ontwikkelingen binnen Pampus in het ledenaantal, activiteiten, studentenroeien evenals de externe ontwikkelingen bv. gemeentelijke ontwikkelingen onderzocht en verzameld. Verder is aan de hand van de uitkomst van een ledenenquête van RV Pampus een wensenlijst opgesteld. Na vaststelling van de uitgangspunten en de wensenlijst door het bestuur is aan de hand hiervan een studie gedaan naar de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden en fasering van de gebouwen op het huidige terrein. Uiteindelijk zijn alle bevindingen gebundeld in een structuurplan aan het bestuur en de leden van de Roeivereniging Pampus in Almere aangeboden en aan het Sportbedrijf Almere, Gemeente Almere gepresenteerd.

as|KS - 2014-2015

UITBREIDING | FAMILIE H. | ALMERE | NL

img_20161025_144818img_20161025_144919img_20161025_144944-2

Het vrijstaande woonhuis van de familie H., gelegen aan een kleine sloot in Muziekwijk in Almere, is nog vrij jong. Toch zijn er al wensen van de bewoners om de indeling van de binnenruimte aan te passen en eventueel uit te breiden met een aanbouw of uitbouw om meer ruimte te creëren voor het werken aan huis. Beide ouders werken regelmatig aan huis en hebben ieder hun eigen werkruimte. Deze ruimtes zijn krap en hebben onvoldoende daglicht. Verder is het grootste bezwaar, dat deze ruimtes zo in het huis verdeeld zijn en zo ver van elkaar en de woonruimte vandaan liggen, dat er gebrek is aan communicatie vanuit de werkplek onderling.

Aan de hand van bestaande tekeningen is een maquette gemaakt en zijn verschillende mogelijkheden voor aanpassingen en uitbreidingen bestudeerd. Dit resulteert in een ontwerp met een nieuwe aanbouw die een brug slaat tussen het hoofdgebouw met de woonruimte en het bijgebouw met berging en werkplek. Door het nieuwe bouwelement wordt de keuken uitgebreid en naar de woonruimte geopend. De keuken neemt een centrale plek in. Er ontstaat daarnaast een nieuw zitgedeelte met een nieuw terras aan de waterkant. Via een daarop aansluitende open trap is de bovenverdieping te bereiken. Op de bovenverdieping bevindt zich de nieuwe werkruimte met een grote glazen gevel en een eigen klein balkon. Doordat de woon- en leefruimte om de centrale keuken is gesitueerd en deze van de oude situatie binnen het huis is verplaatst richting waterkant, ontstaat er een nieuwe relatie tussen deze binnenruimte en de buitenruimte met terras en het water.

Met dit ontwerp is niet alleen de functionele vraag van de gebruikers beantwoord, maar ook een extra waarde aan de kwaliteit van de leefruimte en belevenis van de omgeving toegevoegd.

as|KS

 

RENOVATIE & VERDUURZAMEN WOONHUIS | ALMERE | NL

dsc_0047dsc_0428dsc_0772

De kleine woning uit 1980 is gelegen in een van de eerste wijken van Almere, in de Noordmark van Almere Haven. Karakteristiek zijn hier de hofjes die ruimte bieden voor veel groen en een speelplek en ontmoetingsplek bieden voor jong en oud. De huidige bewoners, ouders met twee jonge kinderen, willen deze prachtige en sociale plek niet missen en hebben besloten om het huis aan de nieuwe situatie met twee kinderen en de daarmee benodigde behoefte aan ruimte verder aan te passen. Verder zal de tussenwoning aan de huidige stand van duurzaamheid worden aangepast.

Door de architectuurstudio is naar de beperkte ruimtelijke mogelijkheden van deze eensgezinswoning gekeken en een ontwerp gemaakt waarbij de huidige badkamer wordt verplaatst naar de vide binnen het huis. Naast een nieuwe en moderne badkamer wordt een nieuwe tweede kinderkamer ingericht evenals een klein kantoor. Bij het ontwerp is ook de inrichting en het interieur van alle kamers door de studio mee ontworpen om zo optimaal de ruimte te benutten en voldoende ruimte voor opslag te creëren. Bij deze 1e stap van de renovatie is het dak van binnenuit geïsoleerd, zijn de oude dakramen vervangen door nieuwe goed isolerende ramen en is het dak van binnen bekleed en van energiebesparende inbouwspots voorzien.

In de volgende 2e stap van de renovatie en verduurzaming zal de benedenverdieping met keuken, eetkamer en woonruimte opnieuw worden ingericht en het interieur worden ontworpen. Hierbij wordt de vloer van de begane grond in de kruipruimte geïsoleerd, zal de bodem opnieuw vochtwerend worden afgesloten en zal worden overwogen om de huidige ramen met dubbelglas te vervangen door driedubbelglas voor een hogere energiebesparing en beter comfort en klimaat in de binnenruimte.

Om het binnenklimaat en het comfort verder te verbeteren moet ook de bestaande ventilatie worden bekeken en aan de veranderingen worden aangepast. Door de aanpassingen van de voormalige eigenaren zijn destijds de draai- en kiepramen vervangen door vaste, geïsoleerde ramen zonder rekening te houden met voldoende ventilatie. Vaak wordt door enkele maatregelen voor het verduurzamen de ventilatie en de mogelijkheid voor 'dauerluftung" door ventilatieroosters vergeten.

Met de bewoners wordt op dit moment gekeken welke verdere aanpassingen mogelijk zijn in een 3e en laatste stap waarbij de entree met voordeur, toilet en berging zal worden gemoderniseerd, geïsoleerd en de inrichting opnieuw zal worden ontworpen. Hierbij wordt ook de verouderde cv-installatie bekeken en met de bewoners besproken welke investeringen ze willen gaan doen voor het duurzaam opwekken van duurzame energie door zonnecellen, zonnepanelen of door een luchtwarmtepomp. Op dit moment is het heel aantrekkelijk om hierop in te zetten door de subsidieregeling "energiebesparing eigen huis" van het RVO.

Door de maatregelen in drie stappen wordt het woonhuis gemoderniseerd, voldoet ruimtelijk aan de behoefte van het jonge gezin, bespaart energie, wint aan comfort voor de bewoners en draagt daarmee bij aan een duurzaam wonen en leven.

as|KS - lopend