VERDUURZAMEN | VILLA FAMILIE K | WAGENINGEN | NL

img_20150320_152507 img_20150320_152307 img_20150320_152145

De villa van de familie K. is een van de traditionele vrijstaande huizen op de Wageningse Berg omgeven door grote, oude bomen. Het gebouw uit 1922 staat op de hoek van twee straten. Aan de achterkant bevinden zich een kleine berging uit 1922 en een daaraan aansluitende garage uit 1960.

Karakteristiek voor de villa is het grote rieten dak over 1,5 verdiepingen. Aan de Hamelakkerlaan opent het dak zich en markeert met een ingetrokken balkon de hoofdentree van de villa. De begane grond en de zijgevel zijn van baksteen. Op de begane grond worden de ruimtes ruim verlicht door de grote, hoge ramen met traditionele kleine bovenraampjes. Authentiek vertonen zich op de verdieping de houten kozijnen met draairamen verdeeld in kleine vakjes door tussenstijlen. De villa is in de oorspronkelijke vorm behouden en staat ingeschreven als gemeentelijk monument bij de Gemeente Wageningen. Wat een prachtig gebouw !

Door de bewoners is aan architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER de vraag gesteld om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de verduurzaming van het woonhuis en om op verschillende plekken in het huis het comfort te verbeteren.

Het lopende onderzoek is opgebouwd uit de volgende twee stappen:

a. een analyse van het gebouw

b. mogelijkheden voor verduurzaming

Het rapport is bedoeld om de bewoners te informeren over de technische conditie en de energetische stand van het gebouw. Verder zullen de bewoners bewust worden van het energieverbruik van het gebouw en de apparatuur door deze in kaart te brengen.

De mogelijke stappen voor een verduurzaming worden omschreven waarna het aan de gebruikers is om hierin afwegingen en keuzes te maken en een beslissing te nemen voor een verdere uitwerking en uiteindelijke aanpassingen naar de wensen van de bewoners.

as|KS - 2016-lopend

UITBOUW WOONHUIS | HAARLEM | NL

dsc_4333dsc_4331ver-3d-vo-scene-13-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-05-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-21-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-29-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-25-dd12-02-2016ver-3d-vo-01-plattegrond-dd12-02-2016ver-3d-vo-10-doorsnede-42-dd12-02-2016

De familie V., gezin met twee kinderen, woonachtig in de Krelagestraat te Haarlem willen hun woonruimte gaan uitbreiden. De keuken op de begane grond van het woonhuis is te klein voor het gezin en zal worden uitgebreid met een nieuwe grotere keuken en een eetkamer met een eettafel aansluitend aan de keuken en de woonruimte.

In een eerste gesprek bij de familie is kennisgemaakt en de situatie ter plekke bekeken. Door de bewoners zijn reeds eerste schetsen gemaakt en voorbeelden uit tijdschriften voor de inrichting verzameld. Tijdens het gesprek wordt aangegeven, dat naast een grotere keuken er ook een wens is voor een nieuwe inrichting van de woonkamer en eetkamer evenals de tuin. De planning voor de start van de uitvoering van de werkzaamheden is na de zomer in 2016 gepland.

De familie is gevraagd om een compleet overzicht te maken van alle wensen en ideeën van de woonkamer, de eetkamer en de keuken tot in de tuin. Op basis van dit overzicht is het ontwerpproces door architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER opgestart.

Om het ontwerpproces en afspraken duidelijk te maken is een stappenplan opgesteld gekoppeld aan een tijdschema. De eerste schetsontwerpen van de nieuwe ruimtes worden met de bewoners besproken en er wordt een voorlopige eerste begroting opgesteld. Na het overleg wordt de aanbouw verder aan de hand van tekeningen en een maquette uitgewerkt. Om de binnenruimtes te visualiseren en de gebruikers een betere indruk te geven van de nieuwe uitbouw worden door de studio 3D impressies gemaakt. Omdat de tekeningen in 3D zijn opgesteld, is het mogelijk om samen met de bewoners door de nieuwe ruimtes te lopen.

as|KS 2016- in uitvoering