NIEUWBOUW VILLA | OOSTERWOLD – RUIGE WEIDE | ALMERE | NL

De nieuwbouw kavel de 'Ruige Weide' ligt in het gebied Oosterwold in Almere. Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde waar bewoners zelf vorm kunnen geven aan hun duurzame, zelfvoorzienende woonideeën met een mooie grote tuin.

De wens van de opdrachtgever is om een toekomstgericht, leeftijdsbestendig een-laags gebouw te realiseren als passiefhuis. Als passiefbouw systeem voor de constructie en de buitenwanden is gekozen voor een bouwsysteem van 'Passief Bouwblok'.

Het nieuwe woonhuis zal grotendeels in 'doe-het-zelf' zelfbouw worden uitgevoerd om het benodigde bouwbudget door eigen inbreng te verkleinen.

In het ontwerp vormen het hoofdgebouw met het woongedeelte en het bijgebouw met een atelier voor bierbrouwerij een voorplein. Een lange, gebogen wand schuin over het kavel markeert de overgang van het voorplein, het halve openbaar gebied, naar privé.

Aan weerszijde naar de tuinen bevinden zich alle woonruimtes, die als een waaier langs de beweging van de wandschijf aan elkaar geschakeld zijn en zich van oost tot west met grote ramen naar de tuinen openen. Door de verschillende oriëntaties van de ruimtes ontstaat in elke ruimte een andere sfeer gedurende de zonnestand over de dag. Verder kan hierdoor optimaal gebruik worden gemaakt van het zonlicht als natuurlijke energiebron over de hele dag.

Door de inrichting van de tuinen in het ontwerpproces mee te nemen en op de binnenruimtes en de functies af te stemmen ontstaat voor elke ruimte een andere relatie met de tuinen. De verbinding tussen gebouw en de tuinen, tussen binnen en buiten, wordt verder versterkt door een organische en  dynamische vormgeving. Zichtlijnen vanuit de entree en de gangen naar buiten versterken deze relatie.

as|KS 2018- in ontwerpfase

UITBOUW WOONHUIS | HAARLEM | NL

dsc_4333dsc_4331ver-3d-vo-scene-13-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-05-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-21-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-29-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-25-dd12-02-2016ver-3d-vo-01-plattegrond-dd12-02-2016ver-3d-vo-10-doorsnede-42-dd12-02-2016

De familie V., gezin met twee kinderen, woonachtig in de Krelagestraat te Haarlem willen hun woonruimte gaan uitbreiden. De keuken op de begane grond van het woonhuis is te klein voor het gezin en zal worden uitgebreid met een nieuwe grotere keuken en een eetkamer met een eettafel aansluitend aan de keuken en de woonruimte.

In een eerste gesprek bij de familie is kennisgemaakt en de situatie ter plekke bekeken. Door de bewoners zijn reeds eerste schetsen gemaakt en voorbeelden uit tijdschriften voor de inrichting verzameld. Tijdens het gesprek wordt aangegeven, dat naast een grotere keuken er ook een wens is voor een nieuwe inrichting van de woonkamer en eetkamer evenals de tuin. De planning voor de start van de uitvoering van de werkzaamheden is na de zomer in 2016 gepland.

De familie is gevraagd om een compleet overzicht te maken van alle wensen en ideeën van de woonkamer, de eetkamer en de keuken tot in de tuin. Op basis van dit overzicht is het ontwerpproces door architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER opgestart.

Om het ontwerpproces en afspraken duidelijk te maken is een stappenplan opgesteld gekoppeld aan een tijdschema. De eerste schetsontwerpen van de nieuwe ruimtes worden met de bewoners besproken en er wordt een voorlopige eerste begroting opgesteld. Na het overleg wordt de aanbouw verder aan de hand van tekeningen en een maquette uitgewerkt. Om de binnenruimtes te visualiseren en de gebruikers een betere indruk te geven van de nieuwe uitbouw worden door de studio 3D impressies gemaakt. Omdat de tekeningen in 3D zijn opgesteld, is het mogelijk om samen met de bewoners door de nieuwe ruimtes te lopen.

as|KS 2016- in uitvoering

ONTWERP HOOFDENTREE KANTOOR | WUPPERTAL | D

29-1 29-2

architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER is gevraagd om de bestaande entree van een kantoorgebouw van een internationaal opererend concern in de verf & coating industrie te herontwerpen en aan de huidige behoefte van de klant aan te passen. Aan de hand van een 3D-model zijn verschillende varianten ontworpen en gepresenteerd.

as|KS - 2015-lopend

NIEUWBOUW | ENTREEGEBOUW | WEINGARTEN-BADEN | D

p-02-01p-02-02p-02-03md-lucernamd-lucerna-04

architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER is gevraagd om een ontwerp te maken voor een nieuw entreegebouw voor een internationaal opererend concern in de verf & coating industrie. Het bestaande gebouw voldoet niet meer aan de huidige behoeftes en zal worden vervangen door een twee verdieping tellend nieuw entreegebouw. Het entreegebouw dient als ontvangstgebouw voor bezoekers en biedt ruimtes voor besprekingen. Verder bevinden zich hier de ruimtes voor de portier en de dienst voor de post op de begane grond. De bovenverdieping is aan de binnenzijde van het werkterrein over een buitentrap en galerij te bereiken. Hier bevinden zich de kleedruimtes met sanitair voor het personeel en een kleine vergaderruimte.

Om het vervangen van het bestaande gebouw door de nieuwbouw snel te laten verlopen is gekozen voor een constructie in prefab met een modulaire containersysteem. Hiermee kunnen de ruimtes worden voorgefabriceerd en de bouwtijd ter plekke worden ingekort. De buitentrap, galerij, de gevel en een zwevend dak worden daarna ter plekke gemonteerd. De modulaire containers worden compleet met strekmetaal bekleed om een representatieve en moderne uitstraling te bereiken. Verder dient het strekmetaal samen met de oversteek van de galerij en het koude dak als zonwering om ook in de zomer het binnenklimaat comfortabel te houden. Met een luchtwarmtepomp en zonnepanelen wordt de benodigde energie voor het gebouw opgewekt, waardoor het gebouw in principe zelfvoorzienend is.

as|KS - 2015-lopend