NIEUWBOUW VILLA | OOSTERWOLD – RUIGE WEIDE | ALMERE | NL

De nieuwbouw kavel de 'Ruige Weide' ligt in het gebied Oosterwold in Almere. Oosterwold is een groen gebied tussen Almere en Zeewolde waar bewoners zelf vorm kunnen geven aan hun duurzame, zelfvoorzienende woonideeën met een mooie grote tuin.

De wens van de opdrachtgever is om een toekomstgericht, leeftijdsbestendig een-laags gebouw te realiseren als passiefhuis. Als passiefbouw systeem voor de constructie en de buitenwanden is gekozen voor een bouwsysteem van 'Passief Bouwblok'.

Het nieuwe woonhuis zal grotendeels in 'doe-het-zelf' zelfbouw worden uitgevoerd om het benodigde bouwbudget door eigen inbreng te verkleinen.

In het ontwerp vormen het hoofdgebouw met het woongedeelte en het bijgebouw met een atelier voor bierbrouwerij een voorplein. Een lange, gebogen wand schuin over het kavel markeert de overgang van het voorplein, het halve openbaar gebied, naar privé.

Aan weerszijde naar de tuinen bevinden zich alle woonruimtes, die als een waaier langs de beweging van de wandschijf aan elkaar geschakeld zijn en zich van oost tot west met grote ramen naar de tuinen openen. Door de verschillende oriëntaties van de ruimtes ontstaat in elke ruimte een andere sfeer gedurende de zonnestand over de dag. Verder kan hierdoor optimaal gebruik worden gemaakt van het zonlicht als natuurlijke energiebron over de hele dag.

Door de inrichting van de tuinen in het ontwerpproces mee te nemen en op de binnenruimtes en de functies af te stemmen ontstaat voor elke ruimte een andere relatie met de tuinen. De verbinding tussen gebouw en de tuinen, tussen binnen en buiten, wordt verder versterkt door een organische en  dynamische vormgeving. Zichtlijnen vanuit de entree en de gangen naar buiten versterken deze relatie.

as|KS 2018- in ontwerpfase

VERDUURZAMEN | VILLA FAMILIE K | WAGENINGEN | NL

img_20150320_152507 img_20150320_152307 img_20150320_152145

De villa van de familie K. is een van de traditionele vrijstaande huizen op de Wageningse Berg omgeven door grote, oude bomen. Het gebouw uit 1922 staat op de hoek van twee straten. Aan de achterkant bevinden zich een kleine berging uit 1922 en een daaraan aansluitende garage uit 1960.

Karakteristiek voor de villa is het grote rieten dak over 1,5 verdiepingen. Aan de Hamelakkerlaan opent het dak zich en markeert met een ingetrokken balkon de hoofdentree van de villa. De begane grond en de zijgevel zijn van baksteen. Op de begane grond worden de ruimtes ruim verlicht door de grote, hoge ramen met traditionele kleine bovenraampjes. Authentiek vertonen zich op de verdieping de houten kozijnen met draairamen verdeeld in kleine vakjes door tussenstijlen. De villa is in de oorspronkelijke vorm behouden en staat ingeschreven als gemeentelijk monument bij de Gemeente Wageningen. Wat een prachtig gebouw !

Door de bewoners is aan architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER de vraag gesteld om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de verduurzaming van het woonhuis en om op verschillende plekken in het huis het comfort te verbeteren.

Het lopende onderzoek is opgebouwd uit de volgende twee stappen:

a. een analyse van het gebouw

b. mogelijkheden voor verduurzaming

Het rapport is bedoeld om de bewoners te informeren over de technische conditie en de energetische stand van het gebouw. Verder zullen de bewoners bewust worden van het energieverbruik van het gebouw en de apparatuur door deze in kaart te brengen.

De mogelijke stappen voor een verduurzaming worden omschreven waarna het aan de gebruikers is om hierin afwegingen en keuzes te maken en een beslissing te nemen voor een verdere uitwerking en uiteindelijke aanpassingen naar de wensen van de bewoners.

as|KS - 2016-lopend

UITBOUW WOONHUIS | HAARLEM | NL

dsc_4333dsc_4331ver-3d-vo-scene-13-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-05-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-21-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-29-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-25-dd12-02-2016ver-3d-vo-01-plattegrond-dd12-02-2016ver-3d-vo-10-doorsnede-42-dd12-02-2016

De familie V., gezin met twee kinderen, woonachtig in de Krelagestraat te Haarlem willen hun woonruimte gaan uitbreiden. De keuken op de begane grond van het woonhuis is te klein voor het gezin en zal worden uitgebreid met een nieuwe grotere keuken en een eetkamer met een eettafel aansluitend aan de keuken en de woonruimte.

In een eerste gesprek bij de familie is kennisgemaakt en de situatie ter plekke bekeken. Door de bewoners zijn reeds eerste schetsen gemaakt en voorbeelden uit tijdschriften voor de inrichting verzameld. Tijdens het gesprek wordt aangegeven, dat naast een grotere keuken er ook een wens is voor een nieuwe inrichting van de woonkamer en eetkamer evenals de tuin. De planning voor de start van de uitvoering van de werkzaamheden is na de zomer in 2016 gepland.

De familie is gevraagd om een compleet overzicht te maken van alle wensen en ideeën van de woonkamer, de eetkamer en de keuken tot in de tuin. Op basis van dit overzicht is het ontwerpproces door architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER opgestart.

Om het ontwerpproces en afspraken duidelijk te maken is een stappenplan opgesteld gekoppeld aan een tijdschema. De eerste schetsontwerpen van de nieuwe ruimtes worden met de bewoners besproken en er wordt een voorlopige eerste begroting opgesteld. Na het overleg wordt de aanbouw verder aan de hand van tekeningen en een maquette uitgewerkt. Om de binnenruimtes te visualiseren en de gebruikers een betere indruk te geven van de nieuwe uitbouw worden door de studio 3D impressies gemaakt. Omdat de tekeningen in 3D zijn opgesteld, is het mogelijk om samen met de bewoners door de nieuwe ruimtes te lopen.

as|KS 2016- in uitvoering

ONTWERP HOOFDENTREE KANTOOR | WUPPERTAL | D

29-1 29-2

architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER is gevraagd om de bestaande entree van een kantoorgebouw van een internationaal opererend concern in de verf & coating industrie te herontwerpen en aan de huidige behoefte van de klant aan te passen. Aan de hand van een 3D-model zijn verschillende varianten ontworpen en gepresenteerd.

as|KS - 2015-lopend

VERBOUWING LABORATORIUM | WUPPERTAL | D

789

Voor een internationaal opererend concern in de verf & coating industrie zijn in opdracht van IBS-Ingenieure (KirchheimTeck, D) de bouwkundige voorzieningen ontworpen en gepland voor de uitbreiding en aanpassingen voor labruimtes en productieruimtes voor het Werk in Wuppertal (D). Verder zijn de bestekken geschreven en is de aanbesteding begeleid, evenals de uitvoering.

as|KS - 2015

UITBREIDING PRODUCTIE | WUPPERTAL | D

789

In opdracht van IBS-Ingenieure (KirchheimTeck, D) heeft architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER de bouwkundige mogelijkheden onderzocht voor de uitbreiding van een bestaand oud industriegebouw voor een internationaal opererend concern in de verf & coating industrie. Voor de locatie in Wuppertal zijn de mogelijkheden onderzocht voor bouwkundige aanpassingen om grote roestvrije tanks van 25m3 in de bestaande structuur in te brengen en te positioneren. Na afronding van de haalbaarheidsstudie, zowel ruimtelijk als financieel, zijn in samenwerking met het ingenieursbureau uit Duitsland de bouwkundige en installatietechnische voorzieningen gepland, de vergunning voorbereid, bestekken geschreven en de uitvoering begeleid.

as|KS - 2015

STRUCTUURPLAN | ROEIVERENIGING PAMPUS | ALMERE | NL

rvpdsc_3453

“De sporter anno nu is een sportconsument en verwacht steeds betere sportvoorzieningen.“  - KNRB

Roeivereniging Pampus in Almere wil graag het clubgebouw uitbreiden om te voorzien in de toenemende behoefte aan ruimte door het groeiende aantal actieve leden. Om hiervoor de juiste beslissingen te kunnen nemen is architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER gevraagd om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de ruimtelijke ontwikkelingen op het terrein.

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om het gebouw uit te breiden afhankelijk van randvoorwaarden, ontwikkelingen van het aantal leden, activiteiten en fasering voor realisatie zijn door de studio allereerst alle vaste randvoorwaarden, zoals de huidige situatie en het gebruik evenals wettelijke randvoorwaarden en richtlijnen, verzameld en in kaart gebracht. Vervolgens zijn de flexibele uitgangspunten zoals ontwikkelingen binnen Pampus in het ledenaantal, activiteiten, studentenroeien evenals de externe ontwikkelingen bv. gemeentelijke ontwikkelingen onderzocht en verzameld. Verder is aan de hand van de uitkomst van een ledenenquête van RV Pampus een wensenlijst opgesteld. Na vaststelling van de uitgangspunten en de wensenlijst door het bestuur is aan de hand hiervan een studie gedaan naar de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden en fasering van de gebouwen op het huidige terrein. Uiteindelijk zijn alle bevindingen gebundeld in een structuurplan aan het bestuur en de leden van de Roeivereniging Pampus in Almere aangeboden en aan het Sportbedrijf Almere, Gemeente Almere gepresenteerd.

as|KS - 2014-2015

NIEUWBOUW | ENTREEGEBOUW | WEINGARTEN-BADEN | D

p-02-01p-02-02p-02-03md-lucernamd-lucerna-04

architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER is gevraagd om een ontwerp te maken voor een nieuw entreegebouw voor een internationaal opererend concern in de verf & coating industrie. Het bestaande gebouw voldoet niet meer aan de huidige behoeftes en zal worden vervangen door een twee verdieping tellend nieuw entreegebouw. Het entreegebouw dient als ontvangstgebouw voor bezoekers en biedt ruimtes voor besprekingen. Verder bevinden zich hier de ruimtes voor de portier en de dienst voor de post op de begane grond. De bovenverdieping is aan de binnenzijde van het werkterrein over een buitentrap en galerij te bereiken. Hier bevinden zich de kleedruimtes met sanitair voor het personeel en een kleine vergaderruimte.

Om het vervangen van het bestaande gebouw door de nieuwbouw snel te laten verlopen is gekozen voor een constructie in prefab met een modulaire containersysteem. Hiermee kunnen de ruimtes worden voorgefabriceerd en de bouwtijd ter plekke worden ingekort. De buitentrap, galerij, de gevel en een zwevend dak worden daarna ter plekke gemonteerd. De modulaire containers worden compleet met strekmetaal bekleed om een representatieve en moderne uitstraling te bereiken. Verder dient het strekmetaal samen met de oversteek van de galerij en het koude dak als zonwering om ook in de zomer het binnenklimaat comfortabel te houden. Met een luchtwarmtepomp en zonnepanelen wordt de benodigde energie voor het gebouw opgewekt, waardoor het gebouw in principe zelfvoorzienend is.

as|KS - 2015-lopend

HAALBAARHEIDSSTUDIE | UITBREIDING OPSLAG | BOCHUM | D

Stadtwappen der Stadt Bochum

architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER heeft in opdracht van IBS-Ingenieure (KirchheimTeck, D) een haalbaarheidsstudie gedaan naar de uitbreiding van de capaciteit voor opslag van goederen voor een internationaal opererend concern in de verf & coating industrie. Voor de productie locatie in Bochum zijn er meerdere studies gemaakt voor de opslag van 1500 paletten in stellingen op het eigen terrein. Hierbij zijn de ruimtelijke mogelijkheden onderzocht en de financiële kosten in kaart gebracht voor uitbreidingen van het bestaande gebouwcomplex evenals een complete nieuwbouw van een industriehal inclusief distributievoorzieningen met ladestations voor vrachtwagens.

as|KS - 2014

UITBREIDING | FAMILIE H. | ALMERE | NL

img_20161025_144818img_20161025_144919img_20161025_144944-2

Het vrijstaande woonhuis van de familie H., gelegen aan een kleine sloot in Muziekwijk in Almere, is nog vrij jong. Toch zijn er al wensen van de bewoners om de indeling van de binnenruimte aan te passen en eventueel uit te breiden met een aanbouw of uitbouw om meer ruimte te creëren voor het werken aan huis. Beide ouders werken regelmatig aan huis en hebben ieder hun eigen werkruimte. Deze ruimtes zijn krap en hebben onvoldoende daglicht. Verder is het grootste bezwaar, dat deze ruimtes zo in het huis verdeeld zijn en zo ver van elkaar en de woonruimte vandaan liggen, dat er gebrek is aan communicatie vanuit de werkplek onderling.

Aan de hand van bestaande tekeningen is een maquette gemaakt en zijn verschillende mogelijkheden voor aanpassingen en uitbreidingen bestudeerd. Dit resulteert in een ontwerp met een nieuwe aanbouw die een brug slaat tussen het hoofdgebouw met de woonruimte en het bijgebouw met berging en werkplek. Door het nieuwe bouwelement wordt de keuken uitgebreid en naar de woonruimte geopend. De keuken neemt een centrale plek in. Er ontstaat daarnaast een nieuw zitgedeelte met een nieuw terras aan de waterkant. Via een daarop aansluitende open trap is de bovenverdieping te bereiken. Op de bovenverdieping bevindt zich de nieuwe werkruimte met een grote glazen gevel en een eigen klein balkon. Doordat de woon- en leefruimte om de centrale keuken is gesitueerd en deze van de oude situatie binnen het huis is verplaatst richting waterkant, ontstaat er een nieuwe relatie tussen deze binnenruimte en de buitenruimte met terras en het water.

Met dit ontwerp is niet alleen de functionele vraag van de gebruikers beantwoord, maar ook een extra waarde aan de kwaliteit van de leefruimte en belevenis van de omgeving toegevoegd.

as|KS