UITBOUW WOONHUIS | HAARLEM | NL

dsc_4333dsc_4331ver-3d-vo-scene-13-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-05-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-21-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-29-dd12-02-2016ver-3d-vo-scene-25-dd12-02-2016ver-3d-vo-01-plattegrond-dd12-02-2016ver-3d-vo-10-doorsnede-42-dd12-02-2016

De familie V., gezin met twee kinderen, woonachtig in de Krelagestraat te Haarlem willen hun woonruimte gaan uitbreiden. De keuken op de begane grond van het woonhuis is te klein voor het gezin en zal worden uitgebreid met een nieuwe grotere keuken en een eetkamer met een eettafel aansluitend aan de keuken en de woonruimte.

In een eerste gesprek bij de familie is kennisgemaakt en de situatie ter plekke bekeken. Door de bewoners zijn reeds eerste schetsen gemaakt en voorbeelden uit tijdschriften voor de inrichting verzameld. Tijdens het gesprek wordt aangegeven, dat naast een grotere keuken er ook een wens is voor een nieuwe inrichting van de woonkamer en eetkamer evenals de tuin. De planning voor de start van de uitvoering van de werkzaamheden is na de zomer in 2016 gepland.

De familie is gevraagd om een compleet overzicht te maken van alle wensen en ideeën van de woonkamer, de eetkamer en de keuken tot in de tuin. Op basis van dit overzicht is het ontwerpproces door architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER opgestart.

Om het ontwerpproces en afspraken duidelijk te maken is een stappenplan opgesteld gekoppeld aan een tijdschema. De eerste schetsontwerpen van de nieuwe ruimtes worden met de bewoners besproken en er wordt een voorlopige eerste begroting opgesteld. Na het overleg wordt de aanbouw verder aan de hand van tekeningen en een maquette uitgewerkt. Om de binnenruimtes te visualiseren en de gebruikers een betere indruk te geven van de nieuwe uitbouw worden door de studio 3D impressies gemaakt. Omdat de tekeningen in 3D zijn opgesteld, is het mogelijk om samen met de bewoners door de nieuwe ruimtes te lopen.

as|KS 2016- in uitvoering

UITBREIDING PRODUCTIE | WUPPERTAL | D

789

In opdracht van IBS-Ingenieure (KirchheimTeck, D) heeft architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER de bouwkundige mogelijkheden onderzocht voor de uitbreiding van een bestaand oud industriegebouw voor een internationaal opererend concern in de verf & coating industrie. Voor de locatie in Wuppertal zijn de mogelijkheden onderzocht voor bouwkundige aanpassingen om grote roestvrije tanks van 25m3 in de bestaande structuur in te brengen en te positioneren. Na afronding van de haalbaarheidsstudie, zowel ruimtelijk als financieel, zijn in samenwerking met het ingenieursbureau uit Duitsland de bouwkundige en installatietechnische voorzieningen gepland, de vergunning voorbereid, bestekken geschreven en de uitvoering begeleid.

as|KS - 2015

UITBREIDING | FAMILIE H. | ALMERE | NL

img_20161025_144818img_20161025_144919img_20161025_144944-2

Het vrijstaande woonhuis van de familie H., gelegen aan een kleine sloot in Muziekwijk in Almere, is nog vrij jong. Toch zijn er al wensen van de bewoners om de indeling van de binnenruimte aan te passen en eventueel uit te breiden met een aanbouw of uitbouw om meer ruimte te creëren voor het werken aan huis. Beide ouders werken regelmatig aan huis en hebben ieder hun eigen werkruimte. Deze ruimtes zijn krap en hebben onvoldoende daglicht. Verder is het grootste bezwaar, dat deze ruimtes zo in het huis verdeeld zijn en zo ver van elkaar en de woonruimte vandaan liggen, dat er gebrek is aan communicatie vanuit de werkplek onderling.

Aan de hand van bestaande tekeningen is een maquette gemaakt en zijn verschillende mogelijkheden voor aanpassingen en uitbreidingen bestudeerd. Dit resulteert in een ontwerp met een nieuwe aanbouw die een brug slaat tussen het hoofdgebouw met de woonruimte en het bijgebouw met berging en werkplek. Door het nieuwe bouwelement wordt de keuken uitgebreid en naar de woonruimte geopend. De keuken neemt een centrale plek in. Er ontstaat daarnaast een nieuw zitgedeelte met een nieuw terras aan de waterkant. Via een daarop aansluitende open trap is de bovenverdieping te bereiken. Op de bovenverdieping bevindt zich de nieuwe werkruimte met een grote glazen gevel en een eigen klein balkon. Doordat de woon- en leefruimte om de centrale keuken is gesitueerd en deze van de oude situatie binnen het huis is verplaatst richting waterkant, ontstaat er een nieuwe relatie tussen deze binnenruimte en de buitenruimte met terras en het water.

Met dit ontwerp is niet alleen de functionele vraag van de gebruikers beantwoord, maar ook een extra waarde aan de kwaliteit van de leefruimte en belevenis van de omgeving toegevoegd.

as|KS