VERDUURZAMEN | VILLA FAMILIE K | WAGENINGEN | NL

img_20150320_152507 img_20150320_152307 img_20150320_152145

De villa van de familie K. is een van de traditionele vrijstaande huizen op de Wageningse Berg omgeven door grote, oude bomen. Het gebouw uit 1922 staat op de hoek van twee straten. Aan de achterkant bevinden zich een kleine berging uit 1922 en een daaraan aansluitende garage uit 1960.

Karakteristiek voor de villa is het grote rieten dak over 1,5 verdiepingen. Aan de Hamelakkerlaan opent het dak zich en markeert met een ingetrokken balkon de hoofdentree van de villa. De begane grond en de zijgevel zijn van baksteen. Op de begane grond worden de ruimtes ruim verlicht door de grote, hoge ramen met traditionele kleine bovenraampjes. Authentiek vertonen zich op de verdieping de houten kozijnen met draairamen verdeeld in kleine vakjes door tussenstijlen. De villa is in de oorspronkelijke vorm behouden en staat ingeschreven als gemeentelijk monument bij de Gemeente Wageningen. Wat een prachtig gebouw !

Door de bewoners is aan architectuurstudio-KERSTEN SCHELLER de vraag gesteld om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor de verduurzaming van het woonhuis en om op verschillende plekken in het huis het comfort te verbeteren.

Het lopende onderzoek is opgebouwd uit de volgende twee stappen:

a. een analyse van het gebouw

b. mogelijkheden voor verduurzaming

Het rapport is bedoeld om de bewoners te informeren over de technische conditie en de energetische stand van het gebouw. Verder zullen de bewoners bewust worden van het energieverbruik van het gebouw en de apparatuur door deze in kaart te brengen.

De mogelijke stappen voor een verduurzaming worden omschreven waarna het aan de gebruikers is om hierin afwegingen en keuzes te maken en een beslissing te nemen voor een verdere uitwerking en uiteindelijke aanpassingen naar de wensen van de bewoners.

as|KS - 2016-lopend

UITBREIDING | FAMILIE H. | ALMERE | NL

img_20161025_144818img_20161025_144919img_20161025_144944-2

Het vrijstaande woonhuis van de familie H., gelegen aan een kleine sloot in Muziekwijk in Almere, is nog vrij jong. Toch zijn er al wensen van de bewoners om de indeling van de binnenruimte aan te passen en eventueel uit te breiden met een aanbouw of uitbouw om meer ruimte te creëren voor het werken aan huis. Beide ouders werken regelmatig aan huis en hebben ieder hun eigen werkruimte. Deze ruimtes zijn krap en hebben onvoldoende daglicht. Verder is het grootste bezwaar, dat deze ruimtes zo in het huis verdeeld zijn en zo ver van elkaar en de woonruimte vandaan liggen, dat er gebrek is aan communicatie vanuit de werkplek onderling.

Aan de hand van bestaande tekeningen is een maquette gemaakt en zijn verschillende mogelijkheden voor aanpassingen en uitbreidingen bestudeerd. Dit resulteert in een ontwerp met een nieuwe aanbouw die een brug slaat tussen het hoofdgebouw met de woonruimte en het bijgebouw met berging en werkplek. Door het nieuwe bouwelement wordt de keuken uitgebreid en naar de woonruimte geopend. De keuken neemt een centrale plek in. Er ontstaat daarnaast een nieuw zitgedeelte met een nieuw terras aan de waterkant. Via een daarop aansluitende open trap is de bovenverdieping te bereiken. Op de bovenverdieping bevindt zich de nieuwe werkruimte met een grote glazen gevel en een eigen klein balkon. Doordat de woon- en leefruimte om de centrale keuken is gesitueerd en deze van de oude situatie binnen het huis is verplaatst richting waterkant, ontstaat er een nieuwe relatie tussen deze binnenruimte en de buitenruimte met terras en het water.

Met dit ontwerp is niet alleen de functionele vraag van de gebruikers beantwoord, maar ook een extra waarde aan de kwaliteit van de leefruimte en belevenis van de omgeving toegevoegd.

as|KS